Blandini cafe
mobil +420 605 999 992

Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především. Káva zvyšuje krevní tlak.
Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s plody Coffea robusta a Coffea arabica (méně používané Coffea excelsa a Coffea liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m. n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva Harar či Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě.

Kávovník
Kávová semena jsou plody rostliny zvané kávovník. Jedná se o ovoce. Plod podobný naší třešni, nejen tvarem ale i barvou, která bývá v době sklizně červená nebo červenofialová. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená semena – kávová zrna.
Pravlastí kávovníku je africký kontinent, konkrétně Etiopie. Odtud se káva dostala do Arábie, která je považována za kolébku kávy. V současné době se ovšem kávovníky pěstují po celém světě.

Příprava kávy
Příprava kávy má mnoho způsobů, nejčastěji se používá: filtrovaná káva, espresso, vacuum pot, cafeteria (french press), mokka press, instantní káva, arabská (někdy mylně zaměňována s tureckou, vaří se ve speciální konvičce „džezva, ibrik“)
Český turek – specialita, se kterou se nikde ve světě moc nesetkáte.

Mletí zrnkové kávy
Při přípravě kávy je nejlépe umlít pouze tolik kávy, kolik se přímo spotřebuje – mletá káva si nedokáže dlouho držet své aroma, které rychle ztrácí (asi do 15 minut po umletí).
Orientační hrubost mletí:
velmi jemné (na prach) – arabská káva (Džezva)
jemné – český turek
střední – Espresso, domácí espresso, Moka
hrubé mletí – kafetiér, filtrovaná káva